null

Eenmanszaak

Wanneer je jouw onderneming alleen uitoefent, is de meest eenvoudige rechtsvorm om je onderneming in te drijven de eenmanszaak.

 

Eenmanszaak oprichten

Je kunt een eenmanszaak oprichten door deze in schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Je hoeft je bedrijf niet apart aan te melden bij de Belastingdienst, dat gebeurt automatisch.

 

Aansprakelijkheid

De eenmanszaak is geen rechtspersoon. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor alle handelingen van de eenmanszaak en ook in privé aansprakelijk bent voor alle schulden van het bedrijf. Gaat het bedrijf failliet, dan ben je ook in privé failliet.

Indien je gehuwd of geregistreerd partner bent in gemeenschap van goederen is jouw partner ook financieel aansprakelijk voor de schulden. Met huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden kunt je dit voorkomen.

 

Belasting

Over de winst uit de eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Starters kunnen de eerste 3 jaar gebruikmaken van startersaftrek. Andere mogelijke belastingvoordelen zijn de zelfstandigenaftrek en fiscale oudedagsreserve.

 

Personeel hebben met een eenmanszaak

De term eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal personen dat in uw bedrijf werkt. Een eenmanszaak kan personeel in dienst hebben. Voor het personeel betaal je loonheffingen en sociale premies.

 

Verandering rechtsvorm

Je kunt de rechtsvorm van je eenmanszaak wijzigen, bijvoorbeeld in een besloten vennootschap (BV) of een personenvennootschap, zoals een vennootschap onder firma (vof) of maatschap. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De notaris kan je hierbij adviseren.

 

Opheffen

Als je stopt met jouw eenmanszaak moet je deze uitschrijven bij KvK. Verder moet je fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Meer informatie hierover kun je onder meer vinden op de website van de Kamer van Koophandel:

https://ondernemersplein.kvk.nl/stoppen-met-uw-eenmanszaak

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het starten van een onderneming kun je onder meer terecht op bijvoorbeeld de website van de Kamer van Koophandel:

https://www.kvk.nl/starten/alles-over-belastingen-voor-starters

of de Belastingdienst:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/onderneming_starten