null

Lening om een huis te kopen

Met een hypotheek neem je een lening om een huis te kopen. Officieel is een hypotheek zelf geen lening, maar een zekerheidsrecht. Je leent een bedrag van de bank en je geeft als zekerheid een hypotheekrecht op je huis aan de bank. Wanneer de verplichtingen niet worden nagekomen en de schuldenaar in ernstige mate tekortschiet, kan de bank de woning verkopen of zo haar geleende geld terug te krijgen.

Lening na aankoop van 

Ook na de aankoop van een huis kan er nog een hypotheek worden gevestigd. Bijvoorbeeld als er geld nodig is voor verbouwen of verduurzamen van het huis. Maar ook als je bij de bank geld wilt lenen voor andere investeringen of uitgaven die niets met de woning te maken hebben, kan het vestigen van een nieuwe hypotheek aan de orde zijn. Wanneer je het huis als zekerheid aan de bank kunt aanbieden, door de bank een hypotheekrecht te geven, loopt de bank veel minder risico en kan de bank meer en voordeliger (met een lagere rente) uitlenen.

Aftrekbaarheid hypotheekkosten

Kosten die je maakt bij een hypotheek kunnen aftrekbaar zijn voor de belasting. Denk aan de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, de notariskosten en de taxatiekosten. Ook de rente is veel gevallen aftrekbaar. De belastingdienst stelt echter wel de nodige voorwaarden, en de hypotheekrenteaftrek wordt de laatste jaren steeds verder beperkt.

Meer informatie

Meer informatie over de aftrekbaarheid van kosten voor de eigen woning is onder meer te vinden op de website van de belastingdienst

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/eigen-woning-aftrekbare-kosten