null

Huis verkopen

Het verkopen van een huis kan met behulp van een verkoopmakelaar, maar dat is niet verplicht. Het is wel raadzaam om je tijdig te laten bijstaan door een deskundige. Naast het eens worden over de prijs spelen er namelijk vaak nog een hoop andere zaken, waarbij het van belang is dat afspraken daarover in een vroeg stadium worden vastgelegd. Zo voorkom je problemen later. 

Koopcontract

Afspraken over de aan- of verkoop van een huis zijn alleen geldig wanneer die op papier zijn gezet. Deze worden vastgelegd in een zogenaamd ‘voorlopig koopcontract’. Het woord ‘voorlopig’ is een beetje misleidend. Alles wat je met de koper afspreekt en waarvoor je tekent is namelijk meteen al bindend. Een voorlopig koopcontract is alleen maar voorlopig, omdat de eigendom van de woning nog niet is overgegaan.

Vaak maakt de verkopend makelaar het koopcontract op, maar als dat niet het geval is kun je het koopcontract bijvoorbeeld ook zelf opmaken of door de notaris laten opstellen. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig. De notaris zorgt ervoor dat de verkoper én de koper allebei genoeg juridische informatie krijgen. Uiteraard zijn de medewerkers van Holland & Van der Woude notarissen en adviseurs daarbij graag van dienst!

Rol notaris bij overdracht woning

De rol van de notaris is ervoor te zorgen dat een rechtszekere overdracht tot stand komt. De verwachtingen van de verkoper en koper worden op elkaar afgestemd en alle relevante omstandigheden dienen op tafel te komen.

Het is van belang dat de specifieke relatie tussen de verkoper en de koper op juridisch verantwoorde wijze wordt vastgelegd. Het gaat immers om de zekerheid die beide partijen aan de koopovereenkomst moeten kunnen ontlenen. En om eventuele aansprakelijkheid voor schade als een en ander onverwacht niet goed verloopt.

Meer informatie

Meer informatie met betrekking tot het verkopen van een huis en de rol die de notaris daarbij speelt, is te vinden in onderstaande brochure